Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Simplex waterontharder: werking, prijs, ...

Een waterontharder is een populair en vaak noodzakelijk systeem om je hard water om te zetten in zacht water. Met zo’n toestel verminder je doeltreffend alle kalkaanslag in je leidingen, toestellen en kranen. Waterontharders met zout kan je verkrijgen in een simplex of duplex variant. In dit artikel gaan we dieper in op een simplex waterontharder. Ontdek alles over de werking, prijs, … van zo’n systeem!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen simplex waterontharder
Prijs simplex waterontharder
Werking simplex waterontharder
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis & eenvoudig offertes

 

 

Wat is een simplex waterontharder?

Een simplex waterontharder werkt met één cilinder gevuld met harskorrels. Die korrels trekken de calcium- en magnesiumionen aan die de hardheid van je leidingwater veroorzaken. Zo heb je geen last meer van kalkaanslag, verwarm je efficiënter je woning, … Zo’n waterontharder met 1 cilinder is vooral geschikt voor kleinere huishoudens met een relatief beperkt waterverbruik. In het andere geval kies je beter voor een duplex waterontharder met 2 cilinders.

Wil je meer informatie over een simplex waterontharder? Een installateur geeft je graag meer uitleg over de verschillende types toestellen en stelt je de meest aangewezen oplossing voor op basis van jouw waterverbruik. Ontvang gratis meerdere voorstellen via onze offertedienst.

waterontharder simplex

 

Voor- en nadelen van een simplex waterontharder

Ten opzichte van een duplex waterontharder met 2 cilinders heeft een kleinere simplex waterontharder enkele voordelen, maar ook nadelen. We overlopen ze kort:

 

Voordelen simplex waterontharder

  • Geen kalkaanslag: de simplex waterontharder is een relatief eenvoudig systeem qua gebruik en installatie, maar zorgt voor een even goed eindresultaat. Je geniet van zacht water, waardoor je geen kalkaanslag op je leidingen of kranen ziet.
  • Lagere energiekosten: met een efficiënte waterontharder koekt kalk zich niet vast aan je cv-leidingen, waardoor je op lange termijn minder stookkosten hebt. Dankzij zo’n toestel verbruik je daarnaast ook minder zeepproducten.
  • Klein toestel: door de compacte uitvoering valt een simplex waterontharder doorgaans makkelijk te installeren. Ook als je maar weinig plaats hebt in je berging, kelder, …
  • Goedkoop: omdat het toestel slechts 1 cilinder heeft, is het een goedkopere waterontharder dan andere complexere systemen. Je bespaart bij de aankoop en je hebt meteen een kwalitatieve waterverzachter voor je woning.

 

Nadelen simplex waterontharder

  • Beperkte capaciteit: voor grotere huishoudens kan de capaciteit van een simplex waterverzachter onvoldoende zijn. In dat geval kan het kleinere toestel niet genoeg zacht water leveren. Kijk dus zeker hoe groot de onthardingscapaciteit voor jouw woning moet zijn.
  • Soms geen onthard water: is de cilinder verzadigd met kalk? Dan spoelt je toestel die harsfilter schoon met zout water. Tijdens dat zogenaamde regeneratieproces krijg je geen zacht water meer. Gelukkig duurt dat regenereren doorgaans maximaal een paar uurtjes.

 

Kies ik het best een simplex of duplex waterontharder?

Een simplex waterontharder beschikt maar over 1 cilinder, terwijl een duplex toestel met 2 cilinders werkt. Een duplex waterverzachter biedt dan ook een oplossing voor grote huishoudens of bedrijven die veel water verbruiken. Het toestel heeft een cilinder meer, wat betekent dat er altijd een cilinder onthard water kan leveren.Een duplex systeem is wel duurder en je hebt meer ruimte nodig om het toestel te plaatsen.

Advies op maat nodig? Een ervaren installateur weet perfect welk type toestel bij jouw huishouden past. Ontvang vrijblijvend meerdere voorstellen op maat!

 

Prijs simplex waterontharder

Gemiddeld kost een simplex waterontharder € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten hangen vooral af van de capaciteit, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Je hebt de keuze uit toestellen met of zonder stroom:

  • Elektronische waterontharders (vanaf € 1.600): deze waterontharders zijn sterk aangeraden wanneer je een variabel waterverbruik hebt. De spoelingen met zout water gebeuren namelijk volumegestuurd. Dat wil zeggen op basis van een bepaalde hoeveelheid onthard water. Dit type ontharder werkt op elektriciteit, waardoor hij iets duurder is in aankoop dan een mechanische waterontharder.
  • Mechanische waterontharders (vanaf € 1.000): bij dit type gebeurt de regeneratie met zout water tijdgestuurd. Het toestel houdt dus geen rekening met je waterverbruik. Aangezien de spoeling op vaste tijdstippen gebeurt, zijn deze waterontharders vooral aangeraden wanneer je waterverbruik stabiel is.

Op zoek naar een concreet prijsvoorstel? Dit zijn uiteraard enkel richtprijzen. Zo verschillen de prijzen niet alleen per type waterontharder, maar ook van specialist tot specialist. Wil je de prijs weten voor een waterontharder voor jouw woonsituatie? Vergelijk meerdere prijzen via onze offertedienst.

 

waterontharder zout

 

Werking simplex waterontharder

Een waterontharder zorgt voor zacht water in je huis, maar hoe werkt zo’n toestel? Een simplex waterverzachter heeft ongeveer dezelfde werking als de andere systemen:

 

  1. Hard water stroomt in je waterontharder

    Het harde leidingwater stroomt vanuit je wateraansluiting de simplex waterontharder in. Dit water zit meestal vol calcium- en magnesiumionen. In de ene regio kan je harder water hebben dan in een andere. Om jezelf en je woning zo veel mogelijk te beschermen, wil je die mineralen uit je leidingwater krijgen.

  2. Waterontharder zet kalk om in natrium

    Hoe krijg je de mineralen nu uit dat harde water? In de simplex waterverzachter zitten harskorrels in de cilinder. Het aangevoerde water komt in contact met de korrels en die trekken de calcium- en magnesiumionen aan om ze op die manier te wisselen voor natriumionen. Door dit proces maak je je water zacht en heb je geen last meer van kalk.

  3. Zacht water stroomt naar je tappunten

    Nadat het water door de harscilinder is gegaan, stroomt het zachte water naar de waterleidingen in huis. Dit water komt vervolgens uit in alle ruimtes waar je zacht water wil: kranen, huishoudtoestellen, bad en douche. Je kan ook een bypass installeren zodat je rechtstreeks hard water door je leidingen kan laten stromen. Dat is interessant als je niet zonder water wil zitten als je toestel aan het regenereren is.

  4. Zout water spoelt je cilinder schoon

    Na verloop van tijd raken de harskorrels in je toestel verzadigd met calcium- en magnesiumionen. Daardoor kunnen de korrels geen water meer ontharden. Op dat moment begint het regeneratieproces waarbij de harskorrels schoongespoeld worden met een zoutoplossing. Zo spoelen de mineralen weg en is je waterontharder weer klaar om hard water om te zetten in zacht water. Tijdens dat proces zal je bij een simplex waterverzachter even geen zacht water hebben.

 

Enkele veelgestelde vragen

Is een kleine waterontharder voldoende in mijn situatie en hoeveel zout heb ik nodig? Hier bundelen we enkele veelgestelde vragen samen over de simplex waterverzachter:



  • Hoe vaak moet een simplex waterontharder regenereren?
    Gemiddeld moet een waterontharder om de 6 à 7 dagen regenereren. De cilinder wordt eens per week gespoeld met zout water, zodat het toestel weer met volle capaciteit kan ontharden. Het is ook mogelijk om het regeneratieproces handmatig te starten. Lijkt dit je te veel voor je woonsituatie? Dan kies je best een waterverzachter met meerdere cilinders en een grotere capaciteit.


  • Verbruikt een simplex waterverzachter veel zout?
    Een waterontharder heeft tijdens het regenereren zout nodig. Maar verbruikt een simplex waterverzachter veel zout voor één cilinder? Het zoutverbruik valt goed mee bij dit type waterontharder. De hoeveelheid zout hangt wel af van het model en de frequentie van regeneratie.


  • Is een simplex waterontharder geschikt voor een groot huishouden?

    Een waterontharder met 1 cilinder kan geschikt zijn voor een groot huishouden, maar het waterverbruik mag niet groot zijn. In het geval van een hoog verbruik zal een simplex toestel niet voldoende capaciteit hebben. Een duplex waterontharder is dan een betere optie voor jouw woonsituatie.

    Ontvang advies op maat! Weet je niet welke waterontharder het meest geschikt is voor jouw waterverbruik? Een specialist informeert je over de verschillende mogelijkheden. Zo geniet je van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen