Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Duplex waterontharder: voordelen & prijs

Kalkaanslag in huis en gek smakend water, daar zit niemand op te wachten. Wil je hiermee definitief komaf maken? Dan is een duplex waterontharder een uitstekende investering. Maar hoe werkt zo’n toestel precies? Wat zijn de voordelen? En hoeveel kost het? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Werking duplex waterontharder
Voordelen duplex waterontharder
Duplex waterontharder: prijs
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een duplex waterontharder?

Een duplex waterontharder bestaat in tegenstelling tot een simplex waterontharder uit 2 cilinders, waardoor jij continu geniet van zacht water. Zodra de ene cilinder vol zit met kalk neemt de andere het werk over. De cilinders wisselen elkaar af, waardoor het water continu wordt onthard. Een duplex waterontharder is door de 2 cilinders wel iets duurder, maar brengt veel meer voordelen met zich mee.

Wil je meer weten over duplex waterontharders en of dit mogelijk is in jouw woning? Bespreek het met een expert. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs.

duplex waterontharder

 

Werking van een duplex waterontharder

Waterontharders bestaan in verschillende soorten en maten. Je hebt de keuze tussen een simplex (1 cilinder) of duplex (2 cilinders) systeem. Hierbij werkt een duplex waterontharder net iets anders, waardoor jij optimaal en continu gebruik kan maken van water zonder kalk. Een blik op de werking van zo’n systeem:

 

  1. Water in ontharder

    Water stroomt vanuit je waterleiding naar je waterontharder. Dit water zit nog vol met kalk en daar wil je vanaf. In je ontharder bevindt zich een kolom met kleine bolletjes kunsthars waaraan de kalk zich vasthecht.

  2. Kalk onttrekken

    De kalkdeeltjes blijven kleven aan de kunstharsbolletjes. Zo onttrekt de ontharder al het kalk uit je water. Hierdoor heb je dus zacht water zonder kalk en een residu van water met kalk, ook wel regeneratiewater genoemd.

  3. Hard water afvoeren

    Het kalkwater voert je toestel nu af. Dit water komt rechtstreeks in je riool terecht. Het zachte water komt weer terug in je waterleidingen en kan je vervolgens in huis gebruiken.

  4. Cilinder regeneren

    Op een gegeven moment is je cilinder volledig verzadigd met kalk. De kunstharsbolletjes worden dan schoongespoeld met zout water. Dat proces noemen we ‘regeneren’. De 2e cilinder, die op dat moment niet aan het regenereren is, neemt nu het werk tijdelijk over van de verzadigde cilinder.

TIP: om zeker te zijn van een correct geplaatste en goed werkende duplex waterontharder, laat je deze het beste installeren door een vakspecialist. Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan.

 

Voordelen duplex waterontharder

Een duplex waterontharder kent vele voordelen. Het voornaamste is natuurlijk dat je altijd zacht water hebt zonder kalk. Maar er zijn nog meer pluspunten te noemen:

  • Levensduur apparaten en leidingen: de levensduur van je leidingen is aanzienlijk langer als je gebruikmaakt van een waterontharder. Kalk kan namelijk veel schade aanrichten. Ook je huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser, koffiemachine, … gaan tot wel 30 procent langer mee als je zacht water gebruikt.
  • Minder schoonmaakproducten nodig: in zacht water heb je minder zeep en andere producten nodig. Het water neemt deze producten een stuk sneller op als het geen kalk bevat. Hierdoor bespaar je kosten op de aanschaf van zeep en andere onderhoudsproducten.
  • Minder maandelijkse stookkosten: door hard water is je verwarmingsproces minder efficiënt. Kalk zet zich af op je cv-leidingen, waardoor je radiatoren minder snel opwarmen. Met zacht water in je leidingen verwarm je dus veel efficiënter én goedkoper.
  • Ecologisch verantwoorder: doordat je minder zeep moet gebruiken en ook minder moet stoken, ben je een stuk ecologischer bezig. Hierdoor draag jij bij aan een beter milieu.

 

Kies ik het best voor een simplex of duplex waterontharder?

Het verschil tussen een simplex en duplex waterontharder zit hem in de cilinders. De simplex variant heeft 1 cilinder, waardoor bij het regenereren je tijdelijk geen gebruik kan maken van zacht water. De duplex optie heeft 2 cilinders die elkaar afwisselen, waardoor je altijd zacht water hebt. Ook tijdens het regeneratieproces. Zo geniet jij dus continu van kalkvrij water en van extra wooncomfort.

Wil je meer weten over de voordelen van een duplex waterontharder? Een expert kan al je vragen beantwoorden. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere installateurs in je buurt.

 

Duplex waterontharder: prijs

De prijs voor een duplex waterontharder varieert per installateur. Ook de plaatsingskosten spelen hierbij een rol. De totale prijs varieert tussen € 1.500 à 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs voor een duplex waterontharder. Om zeker te zijn van de meest voordelige prijs vergelijk je best meerdere offertes. Ontvang nu gratis en vrijblijvend je offertes!

 

voordelen duplex waterontharder

 

Veelgestelde vragen over duplex waterontharders

Nog vragen over een duplex waterontharder? Hieronder vind je extra info over dit type toestel:



  • Is een simplex of duplex waterontharder beter?
    Een simplex waterontharder is iets goedkoper in aanschaf. Maar als je cilinder moet regenereren, heb je tijdelijk geen zacht water. Dit is natuurlijk niet heel handig. Een duplex waterontharder is misschien iets duurder, maar zorgt er wel voor dat jij nooit meer zonder zacht water zit.


  • Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een duplex waterontharder?
    Het is belangrijk dat de capaciteit van je waterontharder afgestemd is op je waterverbruik en de waterhardheid in jouw regio. De waterhardheid houdt in hoeveel kalk er in je water zit. Bij een te lage capaciteit van je ontharder zal deze veel moeten regenereren. Hierdoor verbruik je onnodig veel zout en ook energie.


  • Werkt een duplex waterontharder op waterdruk?
    Een waterontharder die werkt op waterdruk noem je ook wel een mechanische ontharder. Hierbij voert je ontharder de regeneratie op een vast moment uit. Je hebt ook elektronische waterontharders, waarbij elektronica je watergebruik registreert en zo exact meet wanneer een regeneratie nodig is. Als je watergebruik stabiel is, kan je gerust een mechanisch systeem gebruiken. In het andere geval ben je beter af met een elektronisch toestel.


  • Bestaan er duplex waterontharders met dubbele cilinder?
    Alle duplex waterontharders hebben 2 cilinders. Daar staat het woord ‘duplex’ voor. Door deze 2 cilinders geniet jij altijd van zacht water en dus een hoger wooncomfort.

 

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen